Rietwerk header-afbeelding

Veelgestelde vragen

Is uw huidige rieten dak toe aan vervanging? Wat kost het om een rieten kap te verzekeren? Hieronder beantwoorden we deze en meer vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. 

Een goed rieten dak gaat 25 tot 35 jaar mee. Maar er zijn ook gevallen bekend van 50 jaar en soms nog meer. Over het algemeen geldt: hoe steiler, hoe beter. De levensduur van een rieten kap wordt bepaald door een aantal factoren: de dakhelling, de hoeveelheid licht en lucht om de woning en de mate van onderhoud.

Op een rieten dak zit standaard 10 jaar garantie. Wij hanteren algemene voorwaarden waarin we dieper ingaan op garantie en aansprakelijkheid.

Ieder rieten dak is maatwerk heeft een eigen prijskaartje. De kosten worden onder andere bepaald door de complexiteit van het dak en de keuze voor het riet.

Wat helpt bij het vergelijken van offertes, is dat in iedere offerte voor een rieten kap dezelfde elementen terugkomen. Denk daarbij aan het aantal vierkante meters, de rietsoort en het afvoeren van de oude rieten dakbedekking.

Lees er meer over in ons artikel Wat kost een rieten dak en vraag altijd om goed advies en duidelijke informatie bij de rietdekker.

Bij de traditionele dakconstructie wordt het rietpakket vastgebonden op een lattenconstructie van het dak.

Bij de moderne en gesloten dakconstructie wordt het geraamte van het dak afgedekt met isolerende dakplaten. Het riet wordt vervolgens op deze dakplaten vastgeschroefd. Deze constructie wordt ook wel het ‘schroefdak’ genoemd.

Een gesloten dakconstructie maakt het rieten dak brandveiliger. Doordat het dak is afgesloten met dakplaten, kan bij een uitslaande brand geen zuurstof van binnenuit worden aangezogen. Daardoor grijpt een brand minder snel om zich heen. Zelfs als het rietpakket een uur gesmeuld heeft, kan het snel worden geblust. De open dakconstructie daarentegen laat wel zuurstof door waardoor er sneller een uitslaande brand kan ontstaan.

Daarnaast vergroten de dakplaten de isolatiewaarde en - als laatste - is een rieten dak met een gesloten constructie te verzekeren tegen de prijs van een pannen dak.

Lees daar meer over in Rieten dak verzekeren tegen gunstig tarief.

Een rieten kap is net zo brandveilig als een pannen dak: er is geen 100% garantie. Wel kunt u maatregelen nemen om het risico op brand zo klein mogelijk te maken.

De brandveiligheid van een rieten dak ligt voor een groot deel geborgd in de onderconstructie. Daarnaast kan er bliksembeveiliging ter preventie geplaatst worden.

Lees meer over de brandveiligheid van rieten daken in Is een rieten dak brandveilig?

Als een rieten dak is gemaakt met een gesloten dakconstructie, dan is de woning te verzekeren tegen de prijs van een woning met dakpannen.

Lees er meer over in Rieten dak verzekeren tegen een gunstig tarief.

Goed onderhoud aan een rieten dak is van levensbelang voor een maximale levensduur. Met een jaarlijkse controle op schade en het verwijderen van algen en mossen blijft groot onderhoud of renovatie lang buiten de deur. 

Wij bieden onze klanten een onderhoudscontract: hiermee garanderen wij jaarlijks onderhoud aan de rieten kap. Lees er meer over in Rieten dak onderhouden? Regel ’t met een onderhoudscontract.

Een rieten dak wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit zonlicht, maar ook wind en regen, heeft invloed op de kleur van het riet. Ieder rieten dak verkleurt binnen 2 jaar van lichtgoud naar lichtbruin/grijzig. Een natuurlijk proces wat op geen enkele wijze te stoppen is.

Een goed rieten dak voldoet aan 3 voorwaarden: een voldoende steile dakhelling, voldoende licht en lucht en jaarlijks onderhoud voor een maximale levensduur.

Daarnaast zijn ook de plaats van de schoorsteen en de steilte van eventuele dakkapellen van belang. Laat u zich in het proces van nieuwbouw altijd goed adviseren door de diverse betrokken partijen.

Lees onze Vijf tips voor het ontwerpen van een goed rieten dak.

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10