Rietwerk header-afbeelding

Is een rieten dak brandveilig? 

Een rieten kap is net zo brandveilig als een pannendak: in beide gevallen is er geen 100% garantie. Door een goede onderconstructie wordt een rieten dak nog brandveiliger. En met bliksembeveiliging ter preventie en/of een sprinklerinstallatie die aangaat bij een eventuele brand wordt het risico op brand minimaal.

Bliksembeveiliging

Bliksembeveiliging kan als extra preventiemaatregel tegen blikseminslag op het rieten dak geplaatst worden. De beveiliging bestaat uit een koperen leiding die over de gehele nok wordt vastgezet; zichtbaar en op afstand van het rietpakket. Op een aantal plekken gaat de koperen leiding langs het dak de grond in (zie de foto hierboven). Hiermee wordt het risico op blikseminslag en eventuele schade kleiner.

Sprinklerinstallatie

Een andere optie om schade door brand te voorkomen of te beperken, is het plaatsen van een sprinklerinstallatie op het dak. Zo’n installatie bestaat uit detectors en sprinklerkoppen. De detectors stellen een eventuele brand snel vast. De sprinklers springen aan, zodra er brand is gedetecteerd en geven een eerste aanzet tot het blussen ervan. De installatie wordt aangesloten op de waterleiding.

De sprinklerinstallatie kan individueel worden ingezet en ook in combinatie met bliksembeveiliging.

Dakconstructie

De dakconstructie is hoe dan ook de basis van de brandveiligheid van ieder rieten dak. Werd vroeger het riet bevestigd op een lattenconstructie, tegenwoordig maken we het riet veelal vast op isolerende dakplaten.

Welk type dakconstructie ook: denk altijd na over een goede verzekering. Van Lanschot Chabot biedt ‘Rietpolis’: een verzekering speciaal voor rietgedekte daken. Lees hier alles over in Rieten dak verzekeren tegen gunstig tarief.

Meer informatie

Of u nu kiest voor bliksembeveiliging, een sprinklerinstallatie of beide: het functioneert allebei goed. Beide systemen plaatsen we in samenwerking met vaste partners die betrouwbare en degelijke kwaliteit leveren. We maken niet graag een dak twee keer.

Wilt u meer informatie over het vergroten van de brandveiligheid van uw rieten dak? Neem dan contact met ons op; we adviseren u graag.

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10