Rietwerk header-afbeelding

Wat kost een rieten dak? 

Op de nagenoeg alle vragen over rieten daken hebben we een antwoord, behalve op deze. Want ieder rieten dak is anders en elke offerte maatwerk. En ondanks het maatwerk, bestaat elke offerte uit een aantal standaard elementen. Die zetten we hieronder op een rijtje.

Vooropgesteld: het maken van een goed rieten dak kost tijd. En tijd is geld. Iedere rietdekker met kwaliteitsbesef weet dit en neemt dit mee in zijn prijsopgave.

De prijs van een rieten kap

Bij het maken van een passende offerte voor een nieuw rieten dak spelen veel factoren mee. Grofweg kunnen we die splitsen in 2 blokken: de moeilijkheidsgraad van het dak en de rietsoort.

Moeilijkheidsgraad

Het ene dak is ingewikkelder om te maken dan het andere dak. Denk bijvoorbeeld aan een landhuis in jaren ’20-stijl ten opzichte van een landbouwschuur. De eerste is vaak steil met in het dak dakkapellen en/of dakramen. Een landbouwschuur daarentegen is ‘recht toe, recht aan’. Het maken van een rieten dak gaat in het laatste geval sneller dan bij het dak van het landhuis in jaren ’20-stijl.

Dan is er nog de moderne bouw: gevelbekleding of een breuk in het dak. Bij beiden komt hier veel vakmanschap en oog voor techniek kijken. Dat kost tijd. En in het geval van gevelbekleding vraagt het steigerwerk veel tijd en aandacht. 

Wat ook meespeelt, is de ligging van het pand. Kan het materiaal goed aan- en afgevoerd worden? Kan er, in geval van nieuwbouw, een bouwkeet en sanitair geplaatst worden? Is er plek voor een container? Hoe dichter bij het huis de opslag van materiaal, hoe vlotter het werk verloopt.

Rietsoort

Dan is er nog de keuze voor de rietsoort. Nederlands riet is over het algemeen duurder in aanschaf en verbruik dan riet uit het buitenland. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door het arbeidsloon van de rietsnijders. 

Daarnaast heeft elke rietsoort een andere structuur en niet iedere structuur is geschikt voor ieder type dak. De eigenschappen van het dak moeten de leidraad zijn in de keuze voor het riet. Uw rietdekker kan u adviseren over het juiste riet voor uw dak.

De offerte

Hoewel een offerte voor ieder rieten dak maatwerk is, komen wel altijd dezelfde elementen naar voren. Vergelijk daarom offertes altijd op de onderstaande punten. Zo maakt u een weloverwogen beslissing:

  • Welke rietsoort wordt omschreven?
  • Komen de vierkante meters met elkaar overeen?
  • Is het steigerwerk meegerekend?
  • Wordt het oude riet door de rietdekker afgevoerd of komt dat voor eigen rekening?
  • Zijn dakkapellen/ dakramen geoffreerd of wordt dit naderhand nog doorberekend?

Let op meer technische details zoals het uitvoeren van loodwerk, nokafwerking en dakdoorvoeren.

Neemt u gerust contact met ons op als u meer wilt weten of riet, rieten daken en alles wat hiermee te maken heeft. We adviseren graag.
 

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10