Rietwerk header-afbeelding

Hoelang gaat een rieten dak mee? 

Hoelang gaat een rieten dak mee? Over het algemeen bedraagt de levensduur van een rieten dak van Van den Bergh Rietdekkers in Delfgauw, in de buurt van Delft, ongeveer 25 tot 35 jaar. Er zijn zelfs uitschieters bekend van 50 jaar of meer. Is zo’n lange levensduur te beïnvloeden? Wij stellen van wel. De levensduur van een rieten dak wordt bepaald door een aantal factoren. Uiteindelijk draait het om één ding: de drogingstijd van het riet. Die wordt onder andere beïnvloed door de dakhelling, de hoeveelheid licht en lucht om de woning en het onderhoud.

Hoe lang gaat een rieten dak mee met een stevige dakhelling?

Hoelang gaat een rieten dak mee? Een van de belangrijkste factoren voor een lange levensduur van het rieten dak is de dakhelling. Over het algemeen geldt: hoe steiler het dak, hoe langer het meegaat. Hoe groter de hellingshoek, hoe sneller vocht en water van het dak aflopen. Een dak van minimaal 45 graden is het ideale uitgangspunt voor riet als dakbedekking. Toch is het niet zo dat bij een minder steil dak geen riet gebruikt kan worden. In dat geval zijn er meestal voldoende mogelijkheden om het dak aan te passen voor riet. Bekijk onze projecten voor inspiratie voor rietdaken. 

Licht en lucht

Ook licht en lucht zijn belangrijk voor de levensduur van een rieten dak. Zonlicht zorgt ervoor dat riet snel droogt. En hoe sneller het riet droogt, hoe minder kans dat algen en mossen zich aan het rietpakket hechten. Met andere woorden, hoe meer zonlicht, hoe beter. Daarom kan het zinvol zijn te kijken naar de begroeiing rondom uw woning. Hoe minder schaduw, hoe meer vrij spel voor de wind en hoe sneller het rietwerk droogt. Zo krijgt uw rieten dak een langere levensduur en hoeft u zich niet meer af te vragen hoelang een rieten dak mee gaat.

Onderhoud

Regelmatig, liefst jaarlijks, onderhoud zorgt ervoor dat een nieuwe rieten dak in optimale conditie blijft. Tijdens het jaarlijkse onderhoud worden kleine schades verholpen en algen en mossen verwijderd. Ook is er nog de mogelijkheid het dak te laten behandelen tegen het áángroeien van algen en mossen. Dit is vooral handig bij een wat ouder dak of als er veel begroeiing rondom de woning is.

Verleng de levensduur en neem direct contact op

Riet van ons bedrijf in Delfgauw, nabij Delft, is een natuurproduct wat baat heeft bij natuurelementen zoals wind en zonlicht. Wilt u ook weten wat u kunt doen voor lang plezier van uw rieten dak, zodat u zich nooit meer hoeft af te vragen: hoelang gaat een rieten dak mee? Aarzel niet en neem gerust contact met ons bedrijf op voor advies of voor meer informatie. Stuur een e-mail naar info@rietwerk.nl of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer 015 - 256 77 10.

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10