Rietwerk header-afbeelding

5 tips voor het ontwerpen van een goed rieten dak

Wat is echt belangrijk bij het ontwerpen van een huis met een rieten kap? We geven een paar tips die u op weg helpen naar een kwalitatief goed dak. 

Te vlakke dakkapellen, schoorsteen op een mooie, maar technisch onhandige plek: zomaar een paar voorbeelden van bouwtekeningen die we onder ogen kregen. Voor een goed dak niet handig. Maar hoe moet het dan wel? Kernwoorden zijn ook nu weer: licht en lucht. En altijd: goed advies.

  1. Hoe meer licht en lucht, hoe beter het riet droogt - In het artikel Hoe lang gaat een rieten dak mee? vertellen we hoe belangrijk het is dat het riet op een dak goed moet kunnen drogen. Het bevordert de levensduur. Hou hier ook rekening mee bij het ontwerpen en aanleggen van de tuin. Bomen die schaduw afgeven zijn prachtig, maar zorg er dan wel voor dat de schaduw niet te veel op het dak valt. 
  2. Hoe steiler, hoe sneller het riet droogt - De dakhelling bepaalt in grote mate de snelheid waarmee het riet droogt en dus de levensduur. Als ondergrens geldt 45 graden. Komen er dakkapellen in het dak, hou dan voor de dakkapellen een minimale hellingshoek van 30 graden aan. Zijn dakkapellen met een lagere hellingshoek mooier bij het ontwerp van het huis? Kijk dan naar alternatieve materialen om mee te werken. Zo kan een dakkapel in koper heel mooi zijn. Maar ook eikenhout werkt goed met riet.
  3. Dampdichte folie - Technischer nu, maar zeker niet minder belangrijk: gebruik voor de dakconstructie altijd een dampdichte folie. Dit sluit de dakplaten onder het riet goed af en voorkomt dat bouwvocht het riet van binnenuit aantast. Ook dit komt de levensduur van het rietpakket ten goede.
  4. De schoorsteen - Denk goed na over de plaats van de schoorsteen. Niet iedere plek is technisch even handig. En soms spreken esthetiek en techniek elkaar tegen. Hou grofweg 2 regels aan: plaats de schoorsteen niet te dicht bij een hoek van het dak of bij/door een dakkapel. In beide gevallen kan het riet en het loodwerk eromheen niet goed worden afgewerkt. Daardoor wordt het risico op lekkage groter. Bespreek dit goed met de architect.
  5. Onderhoud - De aanschaf van het rieten dak is nog maar het begin van jarenlang plezier ervan. En zoals ook het houtwerk van het huis regelmatig geschilderd moet worden, is ook onderhoud aan het riet belangrijk. Niet alleen voor een maximale levensduur van het dak. Een dak ziet er door goed onderhoud ook nog eens langer strak en mooi uit.

Vraag daarom altijd naar de mogelijkheden van een onderhoudscontract: de rietdekker controleert het dak dan ieder jaar en daarmee blijft onverwacht (en groot) onderhoud langer buiten de deur.

Advies

Een huis laten ontwerpen en bouwen is een groot project. Werk zoveel mogelijk samen met ervaren partijen. Dan kunt u vertrouwen op het juiste advies dat past bij u en het type huis dat u voor ogen heeft.

Staat u op het punt een huis met een rieten kap te laten ontwerpen en bouwen? En heeft u vragen hierover? Neemt u dan contact met ons op: we helpen u graag verder.

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10