Rietwerk header-afbeelding

Van pannen naar riet: 6 tips 

Van pannen naar riet: een grootschalig traject wat tijd en aandacht vraagt. Een goede voorbereiding is het halve werk: 6 tips.

  1. Hellingshoek – de hellingshoek van een dak bepaalt of het geschikt is voor riet. De ideale uitgangssituatie is 45 graden, maar vanaf 40 graden is rieten bedekking al mogelijk. En verder geldt: hoe steiler, hoe beter.
  2. Onderconstructie – Er zijn twee mogelijkheden voor de onderconstructie van een rieten kap: de open of de gesloten constructie. Bij de open constructie wordt het riet direct op het houten frame van het dak vastgemaakt. In het geval van de gesloten constructie wordt het dak eerst gedicht door houten dakplaten. Vervolgens wordt het riet op de dakplaten bevestigd. Voordelen hiervan zijn de hogere isolatiewaarde en de grotere brandveiligheid. 
  3. Extra isolatie – Bovenop de onderconstructie kan een eventuele extra isolatielaag voor nog meer comfort in huis zorgen. Vraag naar de mogelijkheden.
  4. Waterafvoer – Een huis met een rieten dak heeft geen dakgoot en de waterafvoer rondom het huis moet op een andere manier geregeld worden. Dat kan door middel van een ondergronds drainagesysteem of, eenvoudiger, door een grindbak om het huis aan te leggen. Bijkomend voordeel van grind is dat water minder hoog opspat en dus minder viezigheid op ramen en kozijnen achterlaat.
  5. Extra ramen – tijdens het project ligt het dak helemaal open. Denk daarom vooraf na of u extra ramen in uw dak wilt. Een dakkapel geeft niet alleen extra licht en ruimte binnen, het is van buiten een verfraaiing van de woning. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een mooi dakraam. 
  6. Wie doet wat – De overstap van een pannendak naar een rieten dak vergt meer dan alleen het rietdekken. In veel gevallen moet ook timmerwerk worden uitgevoerd. Een rietdekker kan veel. Maar als de timmerwerkzaamheden verder gaan dan alleen ‘een latje hier en een latje daar’, is het nuttig een aannemer in te schakelen. Overleg dit vooraf; dan staat niemand voor een verrassing tijdens het project.

Tekeningen onmisbaar

De rietdekker speelt, uiteraard, een cruciale rol bij de transformatie van pannen naar riet. Moet ook de dakconstructie zelf aangepast worden (vergrote van de dakhelling, plaatsen van dakkapellen), neem dan ook een architect in de hand. Vraag om advies over materiaal, verhoudingen en belijning van de uit te voeren werkzaamheden. Daarnaast kan de architect een goede werktekening maken. Die is onmisbaar: zowel de huidige situatie als de gewenste situatie moet uitgewerkt worden. Dit zorgt voor een goed vertrekpunt voor alle betrokken partijen.

Vergunning

Wie de buitenkant van z’n woning wil laten aanpassen, is verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Begin dus nooit met het project ‘van pannen naar riet’ zonder daarvoor de vergunning te hebben geregeld.Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10