Rietwerk header-afbeelding

Pannendak vervangen door rieten dak: 6 tips

Een pannendak vervangen door een rieten dak: een grootschalig traject wat tijd en aandacht vraagt. Een goede voorbereiding is het halve werk bij het vervangen van een pannendak door een rieten dak. Hieronder leest u 6 tips over het vervangen van een pannendak door een rieten dak:


  1. Hellingshoek – de hellingshoek van een dak bepaalt of het geschikt is voor riet. De ideale uitgangssituatie is 45 graden, maar vanaf 40 graden is rieten bedekking al mogelijk. En verder geldt: hoe steiler, hoe beter.
  2. Onderconstructie – Er zijn twee mogelijkheden voor de onderconstructie van een rieten kap: de open of de gesloten constructie. Bij de open constructie wordt het riet direct op het houten frame van het dak vastgemaakt. In het geval van de gesloten constructie wordt het dak eerst gedicht door houten dakplaten. Vervolgens wordt het riet op de dakplaten bevestigd. Voordelen hiervan zijn de hogere isolatiewaarde en de grotere brandveiligheid. 
  3. Extra isolatie – Bovenop de onderconstructie kan een eventuele extra isolatielaag voor nog meer comfort in huis zorgen. Vraag naar de mogelijkheden.
  4. Waterafvoer – Een huis met een rieten dak heeft geen dakgoot en de waterafvoer rondom het huis moet op een andere manier geregeld worden. Dat kan door middel van een ondergronds drainagesysteem of, eenvoudiger, door een grindbak om het huis aan te leggen. Bijkomend voordeel van grind is dat water minder hoog opspat en dus minder viezigheid op ramen en kozijnen achterlaat.
  5. Extra ramen – tijdens het project ligt het dak helemaal open. Denk daarom vooraf na of u extra ramen in uw dak wilt. Een dakkapel geeft niet alleen extra licht en ruimte binnen, het is van buiten een verfraaiing van de woning. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een mooi dakraam. 
  6. Wie doet wat – Een pannendak vervangen door een rieten dak vergt meer dan alleen het rietdekken. In veel gevallen moet ook timmerwerk worden uitgevoerd. Een rietdekker kan veel. Maar als de timmerwerkzaamheden verder gaan dan alleen ‘een latje hier en een latje daar’, is het nuttig een aannemer in te schakelen. Overleg dit vooraf; dan staat niemand voor een verrassing tijdens het project.

Pannendak vervangen door rieten dak: tekeningen onmisbaar 

De rietdekker speelt een cruciale rol bij het vervangen van een pannendak door een rieten dak. Moet ook de dakconstructie zelf aangepast worden (vergrote van de dakhelling, plaatsen van dakkapellen)? Neem dan ook een architect in de hand. Vraag om advies over materiaal, verhoudingen en belijning bij het vervangen van een pannendak door een rieten dak. Daarnaast kan de architect een goede werktekening maken voor het aanleggen van een rieten dak. Die is onmisbaar: zowel de huidige situatie als de gewenste situatie moet uitgewerkt worden. Dit zorgt voor een goed vertrekpunt voor alle betrokken partijen. Bekijk voor meer informatie over onze rietdaken onze projecten.

Bel direct voor een eigen vergunning

Wie de buitenkant van z’n woning wil laten aanpassen door ons bedrijf in Delfgauw, in de buurt van Delft, is verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Begin dus nooit met het vervangen van een pannendak door een rieten dak, zonder daarvoor de vergunning te hebben geregeld. Heeft u verdere vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Hiervoor neemt u contact met Van den Bergh Rietdekkers in Delfgauw, nabij Delft, op door te bellen naar 015 - 256 77 10 of mail naar info@rietwerk.nlHeeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10