Rietwerk header-afbeelding

"Elke dag genieten"

Landbouwschuur met rieten dak

'Riet is gewoon prachtig. Je merkt dat het levend materiaal is. De lichtval, de manier waarop het vocht erop ligt. Het ziet er elke dag anders uit.'

Mees en Ageeth Visser genieten elke dag van de prachtige rieten daken die hun landbouwschuur en wagenschuur sieren. Riet was een logische keuze als je kijkt naar de bedrijfsvoering van Mees en Ageeth. Op hun boerderij Landzicht in Strijen verbouwen ze meer dan 30 verschillende groenten, fruit en kruiden. Via afhaaladressen komende deze biologische heerlijkheden bij de mensen thuis. “Ja, riet hoort bij onze levens- en bedrijfsfilosofie. Het is ook een geschenk aan de omgeving. We krijgen veel positieve reacties van klanten, omwonenden en de gemeente”, licht Mees toe.

GEEN ONBEKENDE

Mees kwam in contact met Van den Bergh Rietdekkers via zijn vaste aannemer die de schuur ging renoveren. “Toch was het geen onbekende voor ons, want Van den Bergh is dé rietdekker uit de regio. Het was gelijk goed communiceren met Wiebe, je merkt dat hij van agrarische afkomst is. Hij begreep gelijk waarom wij de plek waar we zitten zo natuurlijk mogelijk in wilden richten. Het moest één geheel worden, samen met de meidoornhagen en de wilgensingels.”

Visser vindt het heel belangrijk dat alles één is met de omgeving. Ook voor zijn klanten die zelf mogen plukken in de moestuin en de gasten die een workshop komen volgen in de schuur gevolgd door een heerlijk diner met alles verse producten die zijn bedrijf rijk is.

SNEL SCHAKELEN

Vooral de communicatie met Van den Bergh Rietdekkers deed voor Mees prettig en vertrouwd aan. “Dat was het mooie aan het project en aan Wiebe en zijn mensen. We konden snel schakelen, zelfs nog tijdens het werk zijn er aanpassingen gedaan vanuit ideeën die toen naar boven kwamen.”

HONGAARS RIET

Mees en Ageeth kozen voor een grove rietsoort afkomstig uit Hongarije. Vanwege de langere levensduur en het grote dakoppervlak. “Het was een lust voor het oog om die mannen aan het werk te zien. In weer en wind, maar ze verzuimden geen minuut. Een stevig werktempo en een opvallende zorgvuldigheid, dat staat me nog bij.

Naar landbouwmaatstaven was de keuze voor een rieten dak een onlogische stap. Normaal gesproken kiest men voor een dak van sandwichpanelen dat er binnen een dag opligt. Maar wij kozen voor gevoel en de hoe de hoeve er in 1950 heeft uitgezien.”

VERZEKERINGSPREMIE GELIJK AAN PANNENDAK

Mees vertelt ook dat de prijs om het dak te verzekeren hetzelfde is als voor een pannendak. “Dit komt door de schroefconstructie. Het riet ligt vastgeschroefd op multiplexplaten, dan kan er geen zuurstof meer bij komen. De kosten zijn te overzien en te voorzien, net als het planmatig onderhoud."

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10