Rietwerk header-afbeelding

"Het was gewoon een zootje"

Mijnsheerenland, Zuid-Holland
Goed advies van Wiebe van den Bergh

In 2010 is het dak van het schitterende huis van de familie Verbaas grondig aangepakt. Acht jaar eerder was gekozen voor te fijn riet. 'Een prima rietsoort, maar niet geschikt voor deze situatie. De rietdekker had dit destijds niet moeten adviseren,' licht Wiebe van den Bergh toe die pas bij de renovatiewerkzaamheden werd ingeschakeld.

Carla Verbaas is stellig: “Het was gewoon een zooitje. De noordkant was al erg slecht en uit een keuringsrapport bleek dat er teveel vocht omhoog kwam. Een infraroodonderzoek dat uitgevoerd werd via de vakfederatie liet zien dat de situatie heel beroerd was. Er moest een hele nieuwe voorkant op. Dat was één watervasthoudende massa geworden van paddenstoelen en mos. Heel verdrietig allemaal.”

BIJSTOPPEN

Gelukkig zag rietdekker Wiebe van den Bergh het niet zo somber in en vond een oplossing. Het nieuwe riet van 60 centimeter, grover materiaal deze keer, werd er pluksgewijs tussen gestoken. Het dak werd zo een mengsel van oud en nieuw materiaal. Voorlopig volstaat het onderhoud uit het spuiten tegen algen.

“Een dak dat veroudert wordt makkelijker en sneller groen. Hoe droger het dak hoe langer de levensduur. De rietstengel voert het water af,” vertelt Wiebe.

NIETS ANDERS DAN RIET

Op de vraag of Carla destijds toch niet liever voor een pannendak had gekozen antwoordt zij toch lachend na alle problemen: “Nee, ik blijf bij de keuze van riet. Je krijgt er een heel ander huis door met een heel andere uitstraling. Al had ik dan wel minder hoeven vegen.”

Heeft u een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Bel ons 015 - 256 77 10