Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Is een rieten dak brandveilig?

Een vraag die regelmatig gesteld wordt ‘Is een rieten dak brandveilig?’ We hoorden ‘em veel na het extreme weer in de maand juni. Een rieten kap is net zo brandveilig als een pannen dak: in beide gevallen heb je geen 100% garantie. Wel kun je maatregelen nemen om het risico op brand zo klein mogelijk te maken.

De brandveiligheid van een rieten dak ligt voor een groot deel in de onderconstructie. Daarnaast kun je kiezen voor bliksembeveiliging ter preventie en/of een sprinklerinstallatie die aangaat bij een eventuele brand om het risico op brand te minimaliseren.

is een rieten dak brandveilig?

De bliksembeveiliging loopt zichtbaar over de nok langs het dak naar de grond. (foto: Boersen Bliksembeveiliging)

Bliksembeveiliging

Als extra preventiemaatregel tegen blikseminslag kun je ervoor kiezen om bliksembeveiliging op je rieten dak te plaatsen. De beveiliging wordt over de gehele nok van het dak geplaatst. De koperen leiding wordt op een afstand en zichtbaar van het rietpakket vastgezet met kleine beugeltjes. Op een aantal plekken gaat de koperen leiding langs het dak de grond in (zie de foto hierboven). Hiermee wordt het risico op blikseminslag en eventuele schade kleiner en mag je rekenen op jarenlange bescherming.

brandveiligheid rieten dakSprinklerinstallatie

Een andere optie om schade door brand te voorkomen of te beperken, is het plaatsen van een sprinklerinstallatie op het dak. Zo’n installatie bestaat uit detectors en sprinklerkoppen. De detectors stellen een eventuele brand snel vast. De sprinklers springen aan, zodra er brand is gedetecteerd en geven een eerste aanzet tot het blussen ervan. De installatie wordt aangesloten op de waterleiding.

De sprinklerinstallatie kun je individueel gebruiken of in combinatie met bliksembeveiliging.

 

De dakconstructie

De dakconstructie is hoe dan ook de basis van de brandveiligheid van je rieten dak. Werd vroeger het riet bevestigd op een lattenconstructie, tegenwoordig maken we het riet veelal vast op isolerende dakplaten.

Welk type dakconstructie je ook hebt: denk ook na over een goede verzekering. Van Lanschot Chabot biedt ‘Rietpolis’: een verzekering speciaal voor rietgedekte daken. Lees hier alles over in ‘Verzeker je rieten dak tegen de prijs van een pannen dak’.

Meer informatie

Of je nu kiest voor bliksembeveiliging, een sprinklerinstallatie of beide: het functioneert allebei goed. Voor het plaatsen van de systemen werken we samen met vaste partners die betrouwbare en degelijke kwaliteit leveren. Een prettig idee: niet alleen voor jezelf, ook voor ons. We maken niet graag een dak twee keer.

Wil je meer informatie over het vergroten van de brandveiligheid van je rieten dak? Neem dan contact met ons op; we adviseren je graag.