Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Nieuw rieten dak

Nieuwbouw of vervanging

Natuurlijk riet

Wie kent het niet: een prachtig goudgeel rieten dak. Glinsterend in de zon of van het water na een forse Hollandse regenbui. Op een traditionele boerderij in de polder of op een vrijstaande villa in een lommerijke omgeving. Een prachtig gezicht. Resultaat van ambachtsmannen die hun vak met trots uitoefenen.

Riet op nieuwbouwwoningen

Ook nieuwbouwwoningen krijgen steeds vaker een rieten dak. Architecten omarmen riet als dakbedekking meer en meer bij het ontwerpen van nieuwe woningen. Ongeacht ontwerp: klassiek, modern of riet als gevelbekleding. Riet past eigenlijk altijd. Maar waar moet je aan denken als je op je nieuwe woning een rieten dak wilt? Je kunt er meer over lezen in 'Vijf tips voor het ontwerpen van een goed rieten dak'. De belangrijkste 3 elementen leggen we hieronder uit:

De basis voor een kwalitatief goed rieten dak

Drie pijlers

Hellingshoek

Over het algemeen geldt: hoe steiler de kap, hoe beter. Hemelwater wordt snel afgevoerd waardoor het dak sneller droogt. De ideale hoek is 45 graden. Meer mag, minder liever niet. In het laatste geval adviseren wij graag over hoe je je dak kunt optimaliseren voor een maximale levensduur.

Licht en lucht

Een rieten dak houdt van licht en lucht. Het riet heeft dat nodig om snel te kunnen drogen. Hoe meer begroeiing en bebouwing om uw woning, hoe meer dat de lichtinval op uw dak beïnvloedt. Hoe sneller uw dak droogt, hoe langer de levensduur. En hoe minder algen en mossen.

Onderhoud

Een rieten kap heeft regelmatig onderhoud nodig. Niet alleen om te inspecteren op slijtplekken, maar ook op de vorming van algen en mossen. Die vormen een groene laag over het riet waardoor het minder snel droogt. Eén dag per jaar en je dak kan jaren mee.

Vervanging rieten daken

De levensduur van een kwalitatief goed rieten dak kan zomaar 25 - 30 jaar zijn. Al die tijd kun je genieten van de pracht die riet met zich meebrengt: de verkleuring van goudgeel naar een volwassen grijsbruine tint en het droogproces bij zonlicht.

Toch komt er een moment dat je je afvraagt of de rieten kap nog net zoveel bescherming biedt als vroeger.

Bij twijfel of vragen over de staat van je rieten dak, komen we graag langs voor advies. Vervanging is niet altijd meteen nodig; renovatie kan ook nog een optie zijn. Ons advies is altijd gebaseerd op je eigen (woon)wensen en situatie. Vervanging of renovatie van een rieten dak is een proces dat we samen ingaan. Jouw dak, onze zorg.

Vragen over rieten daken?

Heb je een vraag over rieten dak of riet in het algemeen? Neem dan contact met ons op: we helpen je graag verder.