Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Zo voorkom je een schoorsteenbrand

Nog even en het is buiten fris genoeg om het binnen behaaglijk warm te stoken. Met het stookseizoen voor de deur doe je er verstandig aan je schoorsteen te laten vegen door een expert.

Met een schoon rookkanaal verklein je de kans op schoorsteenbrand en op koolmonoxidevergiftiging. Ongeacht of je een rieten dak of pannen dak op je woning hebt.

Riet en brandveiligheid

Een open haard kan prima in combinatie met een rieten dak. Lees erover in ‘Open haard en rieten dak: gaat dat samen?’ Door de gesloten kapconstructie, is het rieten dak over het algemeen veel minder gevoelig voor brand.

Toch blijft het een punt van aandacht. Want een vervuild schoorsteenkanaal is de oorzaak van zo’n 2000 woningbranden per jaar. Een schoorsteenbrand ligt dus nog altijd op de loer.

Eén keer per jaar

Om dat te voorkomen, adviseert de brandweer de schoorsteen één keer per jaar te laten schoonmaken. Doe dit niet zelf! Los van het feit dat het niet veilig is zomaar een dak op te klimmen, ben je zelf niet in staat het rookkanaal goed te vegen. Neem liever contact op met een erkend bedrijf. Deze kun je vinden via de branchevereniging ASPB.

Wat moet je doen je bij een schoorsteenbrand?

Mocht je tijdens het branden van je open haard onraad ruiken, dan kun je een schoorsteenbrand herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Doe dan het volgende:

  • doof het vuur in de open haard met zand (dat voorkomt rookvorming)
  • sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer of deurtjes
  • bel 112
  • ventileer na het doven van het vuur de ruimte om koolmonoxidevorming te voorkomen