Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Open haard en rieten dak: gaat dat samen?

Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt, is de vraag of een houtgestookte open haard wel kan in combinatie met een rieten dak. Ja, dat kan. Belangrijk is wel dat je een goede vonkenvanger op je schoorsteen plaatst.

De vonkenvanger voorkomt dat vrijgekomen vonken op het rietpakket terecht komen en een eventuele brand veroorzaken.

RVS en gaas

vonkenvanger-gaas

Vonkenvanger van RVS

Een vonkenvanger is een stuk gaas dat op de uitmonding van de schoorsteen wordt geplaatst. Dat klinkt simpel, maar het gaas moet wel aan een aantal eisen voldoen.

Het begint met het materiaal. Om lang voordeel te hebben van de vonkenvanger, moet het van roestbestendig materiaal gemaakt zijn. Bij voorkeur RVS. Daarnaast moet het gaas een maaswijdte van 8 millimeter hebben en een draaddikte van maximaal 1 millimeter.

Wordt het vervolgens vakkundig (dus door een expert) over de uitmonding van de schoorsteen geplaatst, dan is het nagenoeg onmogelijk dat er nog vonken op het riet terecht komen. En bovendien vermindert de trek niet die je nodig hebt om goed te stoken.

Sierkap

vonkenvanger

Vonkenvanger met sierkap

De belangrijkste functie van de vonkenvanger is dus om een eventuele brand tegen te gaan. Met een sierkap kun je daarnaast ook inregenen voorkomen.

Voor de sierkap geldt: zoveel mensen, zoveel smaken. Je kunt een standaard exemplaar aanschaffen of er één laten ontwerpen passend bij je woning.

Open haard aanleggen

Heb je nog geen open haard, maar overweeg je er één? Vraag dan altijd eerst advies bij een specialist. Hij adviseert of een open haard past op de bestaande constructie van de schoorsteen. Daarnaast beoordeelt hij of het eventuele aanwezige rookkanaal geschikt is en kijkt mee welk type haard past bij jou en het interieur van je woning.

Heb je eenmaal een open haard, laat dan ieder jaar de schoorsteen vegen door een expert. Lees er meer over in onze blog ‘Zo voorkom je een schoorsteenbrand’.

Wil je meer weten over vonkenvangers en sierkappen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.