Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Bescherm je rieten dak

Na een moeizame en vooral natte start van de zomer, lijkt het erop dat de zon het gaat winnen van de regen. Laat de zomer en het mooie weer maar komen: wij zijn er klaar voor!

Een extreme junimaand ligt achter ons. Een heuse supercell teisterde de omgeving van Eindhoven en zorgde voor miljoenen schade aan woningen en bedrijven. Genoeg nattigheid. Nu vandaag de zomervakantie in regio Midden begint, zijn we klaar voor mooi zomers weer.

Grillig natuurgeweld

Behalve in Eindhoven, hielden we het ook in andere delen van het land niet droog, zagen we weinig zon, sloeg de verwarming ’s avonds aan en werden we regelmatig opgeschrikt door flinke onweersbuien.

'De natuur laat zich niets vertellen'

‘De natuur laat zich niets vertellen’

Het extreme weer van de afgelopen weken heeft me stil gezet bij de kracht en onvoorspelbaarheid van de elementen. Hagelstenen zo groot als tennisballen, volwassen bomen die met één windvlaag knakken als een rietje. Al dan niet op auto of woning. De natuur laat zich niet vertellen wat ze moet doen. Ze dóet.

Het is juist tijdens dit natuurgeweld dat me vaker de vraag gesteld wordt hoe riet zich houdt onder deze omstandigheden. Een goed onderhouden rieten dak kan gelukkig tegen een stootje. Hoewel grote hagelstenen zeker hun sporen achterlaten: zowel aan het rietpakket als aan de nokvorsten.

Bliksem brengt een grotere onzekerheidsfactor met zich mee. Want ondanks het feit dat een rieten dak net zo brandveilig is als een pannen dak, is er nooit 100% garantie dat bliksem niet tot schade leidt. Kun je eigenlijk iets doen tegen blikseminslag en eventuele schade? Misschien niet het leukste onderwerp, maar wel goed om er eens bij stil te staan. Lees er alles over in ons blog ‘Is een rieten dak brandveilig’?

Nog zo’n zakelijk punt: de verzekering. Wist je dat er een speciale woning-/inboedelverzekering is voor bezitters van een woning met een rieten dak? We zetten de belangrijkste punten over deze verzekering voor je op een rijtje: ‘Verzeker je rieten dak tegen de prijs van een pannen dak’.

Fijne vakantie

Terwijl deze nieuwsbrief de deur uit gaat, komen mijn twee jongens het huis in: ‘Vakantie…. Eindelijk!’ De oudste gaat meteen op kamp met de sportclub en binnenkort pakken we onze koffers voor een paar weken over de grens. Genieten van het – hopelijk – mooie weer.

Ondertussen werkt mijn team volop door om door het land heen nieuwe rieten daken te maken of bestaande te onderhouden. Want met deze lange dagen maken we graag volop gebruik van het licht en gaan we door. Ook als bouwbedrijven hun deuren sluiten. Zo staan we het hele jaar klaar voor vragen en advies, voor een nieuw rieten dak of voor onderhoud. Rietmeester met ambachtstrots ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

Ik wens iedereen een fijne zomer: in Nederland of daarbuiten. Met veel zon en weinig grillig natuurgeweld.