Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Vijf tips voor het ontwerpen van een goed rieten dak

Waar moet je aan denken als je een huis met een rieten kap wilt laten ontwerpen? We geven een paar tips die je op weg helpen naar een kwalitatief goed dak. 

Te vlakke dakkapellen, schoorsteen op een mooie, maar technisch onhandige plek: zomaar een paar voorbeelden van bouwtekeningen die we onder ogen kregen. Voor een goed dak niet handig. Maar hoe moet het dan wel? Kernwoorden zijn ook nu weer: licht en lucht. En altijd: laat je goed adviseren!

1. Hoe meer licht en lucht, hoe beter het riet droogt

In een eerder blog ‘Hoe lang gaat een rieten dak mee?’ vertelden we al hoe belangrijk het is dat het riet op een dak goed moet kunnen drogen. Het bevordert de levensduur. Hou hiermee rekening mee bij het ontwerpen en aanleggen van de tuin. Bomen die schaduw afgeven zijn prachtig, maar zorg er dan wel voor dat de schaduw niet te veel op het dak valt. Zéker aan de schaduwkant van het huis.

2. Hoe steiler, hoe sneller het riet droogt

De helling van een dak bepaalt in grote mate de snelheid waarmee het riet droogt en dus de levensduur. Als ondergrens geldt 45 graden. Komen er dakkapellen in het dak, hou dan voor de dakkapellen een minimale hellingshoek van 30 graden aan.

Zijn dakkapellen met een lagere hellingshoek mooier bij het ontwerp van het huis? Kijk dan naar alternatieve materialen om mee te werken. Zo kan een dakkapel in koper heel mooi zijn. Maar ook eikenhout werkt goed met riet.

koperen nokafwerking 3

3. Gebruik dampdichte folie

Technischer nu, maar zeker niet minder belangrijk: gebruik voor de dakconstructie altijd een dampdichte folie. Dit sluit de dakplaten onder het riet goed af en voorkomt dat bouwvocht het riet van binnenuit aantast. Ook dit komt de levensduur van het rietpakket ten goede.

4. De schoorsteen

Denk goed na over de plaats van de schoorsteen. Niet iedere plek is technisch even handig. En soms spreken esthetiek en techniek elkaar tegen. Hou grofweg twee regels aan: plaats de schoorsteen niet te dicht bij een hoek van het dak of bij/door een dakkapel. In beide gevallen kan het riet en het loodwerk eromheen niet goed worden afgewerkt. Daardoor wordt het risico op lekkage groter. Bespreek dit goed met de architect.

5. Onderhoud

De aanschaf van het rieten dak is nog maar het begin van jarenlang plezier van een natuurproduct. En zoals je regelmatig het houtwerk van je huis moet laten schilderen, is ook onderhoud aan het riet belangrijk. Zo zorg je er niet alleen voor dat je de levensduur van het dak maximaliseert, je bent ook nog eens verzekerd van een dak dat er lang strak en mooi uitziet.

Vraag bij je rietdekker daarom om een onderhoudscontract: dan wordt het dak ieder jaar gecontroleerd en hou je onverwacht (en groot) onderhoud langer buiten de deur.

den hoorn2

Advies

Een huis laten ontwerpen en bouwen is een groot en allesomvattend project. Werk zoveel mogelijk samen met ervaren partijen. Dan kun je vertrouwen op het juiste advies wat past bij jou en het type huis dat je voor ogen hebt.

Sta je op het punt om een huis met een rieten kap te laten ontwerpen en bouwen? Heb je vragen over riet als dakbedekking? Neem dan contact met ons op: we helpen je graag verder.