Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

levensduur rieten dak

‘Hoe lang gaat een rieten dak mee?’ Over het algemeen geldt zo’n 25 tot 35 jaar. Er zijn uitschieters bekend van 50 jaar of meer. Maar hoe bereik je zo’n lange levensduur? En heb je er zelf invloed op?  

De levensduur van een rieten kap wordt bepaald door een aantal factoren. Uiteindelijk draait het om één ding: de drogingstijd van het riet. En die wordt (onder andere) beïnvloed door de dakhelling, de hoeveelheid licht en lucht om de woning en het onderhoud.

Dakhelling

Eén van de belangrijkste factoren voor een lange levensduur van het rieten dak is de dakhelling. Over het algemeen geldt: hoe steiler het dak, hoe langer het meegaat. Hoe groter de hellingshoek, hoe sneller vocht en water van het dak aflopen.

Een dak van minimaal 45 graden is het ideale uitgangspunt voor riet als dakbedekking. Toch is het niet zo dat bij een minder steil dak geen riet gebruikt kan worden. In dat geval zijn er meestal voldoende mogelijkheden om het dak aan te passen voor riet.

Licht en lucht

onderhoud rieten dakOok licht en lucht spelen zijn belangrijk voor de levensduur. Licht, de zon, zorgt voor een snelle droging van het riet na een regenbui. En hoe sneller het riet droogt, hoe minder kans dat algen en mossen zich aan het rietpakket hechten. Dus: hoe meer zonlicht, hoe beter. Daarom kan het zinvol zijn te kijken hoe de begroeiing om je woning is. Kun je eventueel bomen laten snoeien of kappen? Dan heb je minder last van schaduw, heeft de wind vrij spel en droogt het dak sneller.

Onderhoud

Regelmatig, liefst jaarlijks, onderhoud zorg ervoor dat je dak in optimale conditie blijft. Kleine schades worden verholpen en algen en mossen worden verwijderd. Je kunt er zelfs voor kiezen om je dak te laten behandelen tegen het snel aangroeien van algen en mossen. Dat kan een goed middel zijn als je dak wat ouder is of als er veel begroeiing rondom je woning staat. Lees er meer over in ons artikel ‘Waarom onderhoud belangrijk is’.

Verleng de levensduur

Riet is een natuurproduct wat baat heeft bij natuurelementen zoals wind en zonlicht. De levensduur van je rieten dak kun je desondanks absoluut beïnvloeden. Aarzel niet en neem gerust contact met ons op voor advies of voor meer informatie.