Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Wat kost een rieten dak?

jaren 20 landhuis rieten dak

Een vraag die ons vaak gesteld wordt: ‘Wat kost een rieten dak?’. Op de meeste vragen over rieten daken hebben we een antwoord, behalve op deze. Want ieder rieten dak is anders en elke offerte maatwerk. Wat helpt, is dat een offerte voor een groot deel uit een aantal standaard elementen bestaat. Die zetten we voor je op een rijtje, zodat je geen appels met peren vergelijkt. 

Vooropgesteld: het maken van een goed rieten dak kost tijd. En tijd is geld. Iedere rietdekker met kwaliteitsbesef weet dit en neemt dit mee in zijn prijsopgave.

De prijs van een rieten kap

Er spelen veel factoren mee bij het maken van een passende offerte voor een nieuw rieten dak. Grofweg kunnen we die splitsen in twee blokken: de moeilijkheidsgraad van het dak en de rietsoort.

Moeilijkheidsgraad

wat kost een rieten dak?Het ene dak is ingewikkelder om te maken dan het andere dak. Denk bijvoorbeeld aan een landhuis in jaren ’20-stijl ten opzichte van een landbouwschuur. De eerste is vaak steiler dan een landbouwschuur en in het dak zijn dakkapellen en/of dakramen te vinden. Ook een schoorsteen in het dak vereist technisch inzicht en tijd van de rietdekker.

Een landbouwschuur daarentegen is ‘recht toe, recht aan’. Grote rechte vlakken met hooguit hier en daar een dakraam, maar vaak ook helemaal zonder. Het moge duidelijk zijn dat de rieten kap van een boerenschuur zich sneller laat maken dan een dak van villa in jaren ’20-stijl.

de prijs van een rieten dakDan is momenteel de moderne bouw in trek: gevelbekleding of een breuk in het dak. Gevelbekleding vergt tijd en aandacht als het gaat om stabiel steigerwerk. Een breuk in het dak vereist vakmanschap, oog voor techniek en dus tijd.

Wat ook meespeelt, is de ligging van het pand. Is er een brede oprit, zodat materiaal goed aan- en afgevoerd kan worden? Kan er, in geval van nieuwbouw, een bouwkeet en sanitair geplaatst worden? Is er plek voor een container als eerst het oude rieten dak gesloopt moet worden? Over het algemeen geldt: hoe dichter bij het huis het materiaal opgeslagen kan worden, hoe vlotter de werkzaamheden verlopen.

Rietsoort

Dan is er nog de keuze voor de rietsoort. Nederlands riet is over het algemeen duurder in aanschaf en verbruik dan riet uit het buitenland. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door het arbeidsloon van de rietsnijders. Dat ligt in Nederland hoger dan in landen zoals bijvoorbeeld Hongarije, Rusland of China.

Laat je altijd goed adviseren door de rietdekker welk riet het meest geschikt is voor jouw woning. Elke rietsoort heeft een andere structuur en niet iedere structuur is geschikt voor ieder type dak. Nederlands riet heeft een fijne structuur als belangrijkste kenmerk. Dat geeft een prachtig resultaat. Maar misschien past een wat grovere rietsoort beter in jouw geval. Laat de eigenschappen van je dak de leidraad zijn in de keuze voor het riet. Je rietdekker kan je hierin adviseren.

De offerte

offerte rieten dakHoewel een offerte voor ieder rieten dak maatwerk is, komen wel altijd dezelfde elementen naar voren. Vergelijk daarom offertes altijd op de onderstaande punten. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken:

  1. welke rietsoort wordt omschreven?
  2. Komen de vierkante meters met elkaar overeen?
  3. Is het steigerwerk meegerekend?
  4. Wordt het oude riet door de rietdekker afgevoerd of komt dat voor eigen rekening?
  5. Zijn dakkapellen/ dakramen geoffreerd of wordt dit naderhand nog los doorberekend?
  6. Let op meer technische details zoals het uitvoeren van loodwerk, nokafwerking en dakvoorvoeren.

Rietmeesters met ambachtstrots

We zeiden het al: het maken van een goed rieten dak vraagt tijd. Verdíent tijd. Dat begint al met het opbouwen van de relatie tussen rietdekker en opdrachtgever. Een offerte moet goed opgebouwd zijn en is het station van het bierviltje allang gepasseerd. De zorgvuldigheid tijdens dit proces en de werkzaamheden zelf, de ambachtstrots waarmee een rieten dak gemaakt wordt en daarna onderhouden, beïnvloedt direct de levensduur van het dak.

Ben je op zoek naar rietmeesters die net zo trots willen zijn op je rieten kap als jijzelf? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.