Neem direct contact met ons op: +31 (0)15 256 77 10

Waarom onderhoud belangrijk is

Met regelmatig onderhoud aan een rieten dak, stel je renovatie uit. Laat ook jaarlijks algen en mos van het dak verwijderen. 

Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd een goed idee. Ontstaat er storm- of vogelschade, dan zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat je dit na, dan gaat het op de beschadigde plaats inwateren en betaal je na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag. Nog afgezien van eventuele vervolgschade. De laatste jaren hoort hier ook de bestrijding van algen en mossen bij.

Algen- en mosbestrijding

Ervaringen met algen- en mosbestrijding leveren zeer goede resultaten op. Het principe is eenvoudig: hou het dak zo schoon mogelijk, dan blijft het ook zo droog mogelijk. En hoe droger het dak, hoe langer de levensduur. De daken die groen uitslaan, worden bij droog weer met een algenbestrijdingsmiddel behandeld. De vloeistof wordt over het dak verneveld. Dit doodt de algen en mossen waardoor het dak gemiddeld droger blijft en schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Het betere uiterlijk is een extra bonus. Worden algen niet op tijd bestreden, dan moet je uiteindelijk het tienvoudige uitgeven voor groot onderhoud. Het dak moet dan worden schoongemaakt en afgeklopt.

Het heeft de voorkeur om direct na groot onderhoud en/of schoonmaken van het dak direct een algwerende behandeling te laten doen. Anders is het dak na een jaar weer totaal begroeid, door het uitgroeien van de achtergebleven stukjes alg en mos. Ook bomen en struiken rond het huis moeten binnen de perken gehouden worden. Ze geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind.

Wil je meer weten over onze onderhoudscontracten of wil je een offerte, neem dan gerust contact met ons op.

1 reactie

  1. […] Als het nodig is, worden aangegroeide mossen en algen ook weggehaald. Algen en mossen sluiten het dak af waardoor het riet niet snel (genoeg) kan drogen. Lees meer over algen- en mossenbestrijding in ‘Waarom onderhoud belangrijk is’. […]